Om kjøring, offentlig transport og transport for funksjonshemmede i Tyrkia


Kjøre i Tyrkia
Du kan kjøre i Tyrkia med ditt norske førerkort. Du bør ha en kopi av dette, sammen med pass og forsikrings dokumenter med deg i bilen til enhver tid, fordi du trenger det hvis du er involvert i en ulykke.

Alle de store internasjonale bilutleiefirmaene, samt en rekke lokale prøver, har kontor på flyplasser og alle større sentre. Kjøring i Tyrkia er som i resten av Europa. Tyrkisk veiskilt i samsvar med den internasjonale protokollen om Road Signs og arkeologiske og historiske steder er angitt med gule tegn.

 

Tyrkia har et godt nettverk av godt vedlikeholdte veier. Det er en 50 km/t fartsgrensen i bysentra og 90 km utenfor by sentra. Bensinstasjoner ganske lett å finne og lanfs hovedveier. De ofte åpne 24 timer i døgnet, og har ofte restauranter og andre fasiliteter knyttet stasjonen. Blyfri (kurşunsuz) bensin er lett tilgjengelig.

Om du planlegger å kjøre til Tyrkia, så trenger du passet ditt, internasjonale førerkort, vognkort og internasjonalt grønt kort (forsikring kort). Du kan ta med din egen bil inn i landet i inntil seks måneder. Hvis du ønsker å ha bilen i Tyrkia i mer enn seks måneder,må du betale toll.

De som ønsker å ta reise i landet med sine varebiler, minibusser, biler, stasjonsvogner, sykler, motorsykler, motorsykler, sidevogner, busser, motor trenere, tilhengere, campingvogner eller andre transportmidler, må skaffe til veie følgende dokumentasjon:

- Passport - Internasjonal førerkort
-The Identification Card - Bilens vognkort
- Internasjonal grønt kort (Insurance kort)
- Den TR tegnet skal være synlig
- Transit bok Carnet de passasje (for de som ønsker
å reise videre til Midt-Østen)
- Bil lisens Dokument, der alle detaljer knyttet til
bil og eierens navn er registrert, skal brukes.
En fullmakt om bilen eies av andre.

 

Periode: bilen kan være i Tyrkia i til 6 måneder.
Eieren bør av gi erklæring , datoen for utreise, og bør absolutt forlate landet på datoen som er oppgitt.

Ved uhell:
Ulykken bør rapporteres til politiet eller gendarma.
Rapporten må være bekreftet av nærmeste lokale myndighet. Eieren bør melde fra til tollmyndighetene med passet og report.
Om bilen kan repareres, er det nødvendig å informere tollmyndighetene først og ta bilen til et verksted.

Om kjøretøyet ikke kan repareres, og dersom eieren ønsker å forlate landet uten bilen sin, må han levere den til nærmeste tollsted, og registrering av bilen sin på passet hans vil bli kansellert. (Kun etter kanselleringen kan eieren av kjøretøyet forlate landet.)

Etter en ulykke, kan du ringe:
Trafik Polisi (Traffic Police), Tlf 154
Jandarma (gendarmen), Tel 156


Offentlig transport:
Den foretrukne transportmiddel i Tyrkia er buss, med air-condition og intercity bussene er komfortable, raske og rimelig.

Hver by har en busstasjon (otogar), hvor hver buss selskap har sitt eget kontor, hvor du kan gjøre reservasjoner og kjøpe billetter.

Alternativt kan du kjøpe billetter fra lokale reisebyråer

Transport for funksjonshemmede
Om du har spørsmål knyttet til eventuelle-særskilte behov for ferien, er det best å sjekke direkte med din reisearrangør før du bestiller din ferie. Reisemålene som ligger i relativt flate områder, og som derfor er bedre egnet for rullestolbrukere er: Marmaris, Icmeler, Dalyan, Fethiye / Kas Beach, Kemer, Side.

Alle som har problemer med å gå bør absolutt unngå steder med bratte bakker som Kalkan og Tuning.
Sjekk ditt hotell før bestilling.

Noen av de nyere og større hoteller har rom spesielt designet for rullestolbrukere, men selv der hotellet ikke har spesielle fasiliteter vil de gjerne gjøre sitt beste for å være til hjelp ved for eksempel tildeling av ett rom i første etasje.

 


Mange tyrkiske feriesteder og byer ikke er planlagt for adkomst med rullestol, noe som kan gjøre livet vanskelig, men du vil finne at tyrkerne alltid gjøre sitt beste for å være hjelpsom, og vil gjerne improviserer å finne en løsning.

Kilde: http://london.emb.mfa.gov.tr