Det Ottomanske Riket

 


I 1296, erklærte Osman seg som den uavhengige sultanen av regionen Sogut, nærheten av, og grunnla den Ottoman stat.

Under styret til hans sønn Orhan, ble Bursa og Iznik erobrett, og snart var hele sør-øst kysten av Marmarahavet under osmansk kontroll.

De mange erobringene og diplomatiske suksessene til Orhan, var ikke de eneste prestasjonene i hans regjeringstid.

Han hadde oppmuntret og fremmet kunst, litteratur, vitenskap og handel. Han etablerte også en vanlig stående hær, kjent som Janissaries.
Godt betalt og disiplinert, gjorde at Janissaries ga den nye osmanske staten en patriotisk styrke av trente soldater.

Bygget på et slikt solid grunnlag, utvidet det osmanske riket seg i raskt tempo.
Denne utvidelsen fortsatt i en vestlig retning, og det var ikke før grensene ble utvidet til Adriaterhavet, Donau og Thessalia, at sultanen vendte sin oppmerksomhet mot Øst-Anatolia.


Nå som hans styre var etablert i Europa og Asia, snudde Beyazit mot Konstantinopel i 1402.

Byen var nesten innen rekkevidde av Iris, da han ble nødt til å møte Timurlane som marsjeetre vestover, og som forsinket erobringen av Istanbul i flere tiår.

I 1453, under Mehmet Erobreren, tok osmanerne Konstantinopel, en betydningsfull begivenhet for hele verden og en stor bragd. Men den osmanske suksess skulle bli større, og ved slutten l6 hundre tallet var Det Osmanske Riket dypt inn i Europa.

I de følgende århundrer, mistet det osmanske riket sin kraft, og gikk inn i en periode med stagnasjon, og deretter gradvis en periode med nedgang.

 

Første verdenskrig
Det siste slag mot Imperiet kom med første verdenskrig, da Det osmanske riket var på den tapende side med Tyskland.
Storbritania reversert politikken son var fulgt inntil da, og sammen Frankrike, Russland og Italia, ble allierte styrkene dannet.

På slutten av krigen i 1918, den osmanske regjeringen, under okkupasjonen av allierte styrker, velgte å ikke lenger stå imot en fredsavtale som innebar en delingen av Tyrkia.

I mai 1919 kom grekerne, som hadde blitt lovet en del av Anatolia, til Izmir og startet en invasjon i Vest-Anatolia, mens Frankrike søkte kontroll over Sør-Øst Anatolia, og Storbritannia gjør det samme i Istanbul, og i andre regioner av Midtøsten.

Les også om den tidlige perioden av tyrkias historie

Les om den romerske perioden
Kilde; www.goturkey.com