Om Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal ble født i Saloniki, en provins i det ottomanske riket, i 1881 som sønn av Ali Riza Efendi og Zübeyde Hanim. Hans far døde da Mustafa Kemal var en ung gutt.

Han gikk på folkeskolen på Şemsi Efendi i Saloniki. Han fortsatte sin utdannelse ved Salonika Militære middel skole og Monastir (Bitola) Military Preparatory School.

I 1899 begynte han på Istanbul War College og ble uteksaminert med grad av fenrik infanteriet i 1902, og fullførte sin utdannelse ved War Academy, og uteksaminert som stab's kaptein i 1905.

Mustafa Kemal ble tildelt den femte armé i Damaskus i 1905, og tredje arme i Makedonia i 1907. Mens han var på vakt i Monastir og Salonika, tjenestegjorde han i den operative hæren, som undertrykte opprøret (31. mars hendelser) i Istanbul, Likeledes deltok han også i operasjonen for å kjempe mot opprøret i Albania.

 

Etter at Italia i 1911 okkuperteTripoli, ble han sendt til Tobruk. Han ledet med suksess de tyrkiske styrker i Tobruk og Darnah.

Han deltok i Balkan krigen med graden major i 1912 and1913, og tjenestegjorde i korpset som gjenerobret Edirne fra Bulgaria.

I 1915, under første verdenskrig, kjempet han i Çanakkale (Dardanellene) Battle som kommandør for det 19de arme Medhell stoppet han fiendens angrep på Gelibolu (Gallipoli), en seier som brakte ham berømmelse som den «Helt av Anafarta høydene.''


Han ble utnevnt som arme korps kommandør til Østfronten i 1916, og steg til graden brigadegeneral. Han stoppet russiske angrep og gjenerobret Bingöl og Muş fra fienden.

I 1917 ble han utnevnt til 7de arme kommandør, som hadde ansvaret for Palestina og Syria. Samme år dro han til Tyskland med Heir Prince Vahideddin. Han gjorde observasjoner ved den tyske overkommandoen, samt den tyske fronten. Han tjenestegjorde i den syriske fronten som 7de arme kommandør i 1918, da den første verdenskrig sluttet, og han returnerte til Istanbul etter våpenhvilen i Moudros.

Han dro fra Istanbul som en hær inspektør,og det hemmelige målet hans var å avslutte de allierte styrkenes okkupasjonen av.

Etter ankomst i Samsun den 19 mai 1919 via Svartehavet, utstedt Mustafa Kemal Amasya Rundskrivet den 22. juni 1919, der han kunngjorde den tyrkiske nasjonen at «landet's integritet og uavhengigheten er i fare og en kongress vil innkalles Sivas, for å redde landet med vilje og besluttsomhet."

 

Deretter trakk han seg fra de oppgaver som ble tildelt av den Ottomanske regjeringen, så vel hans militære post. Mustafa Kemal ledet konvensjonene holdt i Erzurum den 23. juli 1919 og Sivas den og 4 september 1919.

De viktigste beslutningene som ble fattet på disse møtene, fastsatt at nasjonen ville forsvare landet mot okkupasjonen, og at målet var å danne en midlertidig regjering. Takket være hans innsats, ble den tyrkiske Grand National Assembly (TBMM) sammenkalt for første gang 23. april 1920 i Ankara.

Mustafa Kemal ble valgt som leder av parlamentet og regjeringen, og hans første jobb var å annonsere for verden at den tyrkiske nasjonen ikke ville anerkjenner Sèvres-traktaten, som ble undertegnet mellom den osmanske regjeringen og allierte styrker.

Avansementet til den greske hæren som hadde okkupert Izmir med hjelp av de allierte styrkene, ble stoppet i de første og andreslagene İnönü i 1921 og grekerne ble kraftig slått tilbake.


Den tyrkiske hæren, ledet av Mustafa Kemal Pasa vant en seier i slaget ved Sakarya River. Den greske hæren led store tap i denne kampen, som varte i 22 dager og netter. Mustafa Kemal ble forfremmet til graden "marshal" og gitttittelen "Gazi» (krigsveteran) av TBMM på grunn av denne seieren.

Den tyrkiske hæren begynte et motangrep mot de allierte styrkene 26. august 1922 for å avslutte okkupasjonen helt.

Den greske hæren ble i stor grad beseiret under kommando av Mustafa Kemal i et slag den 30. august 1922.

Den tyrkiske hæren jaget fiendens styrker, og gikk inn i Izmir 9. september 1922. Følgelig ble Mudanya våpenhvilen undertegnet 11. oktober 1922 som et resultat av at de allierte styrkene trakk seg fra det tyrkiske territorier.

Etter den tyrkiske uavhengighetskrigen, ble ikke bare den moderne tyrkiske republikken ble etablert, men Mustafa Kemal ble også valgt som den første presidenten i den nye republikken 29. oktober 1923.

Inntil han gikk bort i 1938, var Mustafa Kemal Atatürk president i Tyrkia og gjør ham til den eneste personen som har hatt denne ærefulle vervet så lenge .

Mustafa Kemal fikk etternavnet "Atatürk" den 24. november 1934 i lov nummer 2587, og retten til det samme etternavn var reservert for bare ham Mustafa Kemal Atatürk lanserte en femårs plan for industrien i 1933, for å dempe effekten av den store depresjonen, og fremskynde utviklingen av landet.

 

Viktige skritt ble tatt i utenrikspolitikk i samme periode. Tiltak som innmelding i League of Nations (1932), signering av Balkan-pakten (1934), bidrag til Montreux-konvensjonen Angående Regime av den tyrkiske stat (1936), og Saadabad pakten (Nonaggression pakten) i 1937 ble Tyrkias en aktiv aktør i regionen og verden for øvrig.

Atatürk viste stor diplomatisk innsats for å inkludere provinsen Hatay i fastlandet og hans mål ble oppnådd i 1939, etter hans død.

Atatürk var ikke bare en kommandør som ledet uavhengighetskrigen med hell, men også et geni av en statsmann som gjorde dyptgripende reformer. Under det meste av sitt 57 år lange liv, jobbet Atatürk utrettelig for nasjonens lykke, og landets uavhengigheten, og han kom seirende ut av hver kamp han utkjempet.

Grunnleggeren av Republikken Tyrkia, døde i Istanbul 10. november 1938.
Les også om tyrkias historie


Kilde: http://london.emb.mfa.gov.tr