Om Tyrkia og kultur

 


Levemåten i den tyrkiske kulturen er så rik, at den ikke kan passe inn i en enkelt definisjon.

Den er påvirket av den antikke historien til Anatolia, Middelhavet, Midtøsten, Kaukasus, Øst-Europa, og med sikkerhet fra kulturen ved Egeerhavet Gjennom historien har Anatolia, som Istanbul, hatt mange sentre for kultur, og arven etter ulike sivilisasjoner bevitner det faktum.

I dag påvirker denne arven også det kulturelle livet i Tyrkia. Kulturen med toleranse for alle religioner og språk som lever sammen i fred, spredde seg fra Istanbul (som var hovedstaden i imperiene) til Anatolia.

Denne tradisjonen for toleranse er en av de viktigste arver som Tyrkia kan dele med verden.

 

Selv om hele verden har blitt forvandlet mellom 1923 og 2007, har Tyrkia virkelig kommet svært langt.

Det tradisjonell samfunnet hadde blitt omgjort til et moderne urbant samfunn der de fleste bor i storbyområder.

En knust økonomi, basert nesten utelukkende på jordbruk, har blitt til en konkurransedyktig industriell kraft, herunder partnerskap i en tollunion med resten av Europa.


Men mest av alt, det som en gang var et Sultanatet, er det nå et multi-part demokrati, i et land med godt befestede republikanske institusjoner og representativt styre.

Det osmanske sui generis («multi-kulturelt og multi-religiøse",
system arv) har blitt forvandlet til et moderne republikkansk sekulært system.

Kristne kirker, klostre, det jødiske samfunnet, og mange ulike minoriteter lever i harmoni med den muslimske majoriteten.

Det er en viss følelse av at disse tingene ikke er verdsatt utenfor landet, og at tyrkias er kvaliteter og prestasjoner av den grunn ikke har fått den rette anerkjennelse.

Av denne grunn er det vanlige tyrkiske folket stolte når deres land oppnår suksess på den sportslige feltet, slik det gjorde under VM 2002, eller i musikk eller andre områder av livet.

 

Gjestfrihet.
I tillegg til de eksisterende sosiale verdier som familier som bor i en stor by har, har det tyrkiske folket beholdt noen tidliger karakteristiske verdier.

Den ene er en enorm høflighet overfor gjester og besøkende, og en tendens til overdådige gjestfrihet, uansett hvor kostbar. En annen er en varig respekt for sin familie og sine eldre familie medlemmer. En annen tyrkisk verdi er en sterk respekt for hardt arbeid og besluttsomhet. Og fremfor alt, det er en følelse av humor og kjærlighet til livet og musikken.

En tidligere engelsk ambassadør la merke til at folket i Tyrkia elsket å synge og danse, når de kunne. Mange ting har endret seg i Tyrkia siden hans tid, men ikke det.

Les også om tyrkias historie 

Kilde http://london.emb.mfa.gov.tr