Kort om Tyrkias historie

 


Historien om Tyrkia forteller om en 10.000 år gammel sivilisasjon.
Anatolia er en smeltedigel der kulturer fra Sumer, Babylon og Assyria, og påvirket i århundrer av folk som Hattis, hetittene og Hourrites.

Resultatet ble en unik anatoliske sivilisasjon som lange har inspirerte tanker og legender i Vesten.

Den eldre bronsealderen vitne om etableringen av de første uavhengige bystater. På den tiden, var sentrum og den sørøstlige delen av Anatolia bebodd av urfolket Hattis. De mest spektakulære funnene fra denne tiden, er de fra Alaca Hoyuk i Kızılırmak regionen, og i Horoztepe i nærheten Tokat, i Svartehavsregionen.
De er på høyde med de kongelige gravene i Mykene i Hellas.

 

Det legendariske Troya
Troya ble grunnlagt rundt 3000 f.Kr., og spilte en viktig rolle i import av tinn, og var svært viktig for produksjon av bronse.

Hetittene kommer
Hettittene ankom Anatolia mot andre årtusen før Kristus. De absorbert mye av den babylonske sivilisasjonen, og hadde lenge et jern monopol i Asia. Dette, kombinert med bruk av vognen, ga hetittene en militær overlegenhet over Egypt, og andre mesopotamiske stater.

Det seirende raid mot Babylon i 1590 f.Kr. var høydepunktet til de første hettittene, etterfulgt av en periode med nedgang.
Så i første halvdel av det fjortende århundre, kom en gjenoppliving av makt. Denne andre perioden var et hettittisk hegemoni fra kysten av Middelhavet til den persiske gulf.


Mitanni konge dømmet
Mitanni kongedømmet var en moderne for datiden, og fiende av hetittene. Det ble grunnlagt av Hourrites, et folk opprinnelig fra Sør Kaspihavet. Hourritene utøvet betydelig innflytelse over religionen til hettittene, og sprede bruken av to-hjuls vogner og avl av hester i hele Midtøsten.

Den Urartisk Stat
I begynnelsen av det første årtusenet f.Kr., skapte Urartus en enhetlig stat hvis territorium var utvidet fra Kaukasus til Lake Urmiya, med sin hovedstad i den nåværende byen Van.
Urartus ble mestere i hydrauliske arbeid og dyktige i vanning, drenering og bygging av kanaler og kunstige innsjøer. De var også kjent for sin hesteavl og formidable kavaleri.

 

Frygerne og Kong Midas
Frygerne (750-300 f.Kr.) slo seg ned i Sentral og Vest-Anatolia, i Afyon-Ankara-Eskisehir trekanten, og erklærte Gordion ved Sakarya elva for å være deres hovedstad.

Deres sivilisasjon hadde sitt høydepunkt i andre halvdel av det 8. århundre f.Kr., under den berømte Kong Midas, som ifølge mytologien, Apollo latterliggjorde ved å la de vokse esel ører på han, og at Dionysos lot alt han tok på bli til gull.


Gordion kom under persisk dominans rundt 550 f.Kr. og ble frigjort i 333 f.Kr. av Aleksander Den Store.

Lykerne
og penger
Øst for Izmir i Sardes, bodde et annet folk, Lykerne, som skal ha oppfunnet penger mellom 800 og 650 f.Kr.. I det 6. århundre f.Kr., avtalt Krøsus, kongen av Lydia, med de fremrykkende perserne, å dele Anatolia langs elva Kızılırmak.

Perserne derimot, holdt ikke denne avtalen, og fortsatte å invaderer lykisk territorium. De forble den suverene makten i Anatolia inntil ankomsten av Aleksander Den Store i 333 f.Kr.

Anatolia - Pergamon.
Etter at Aleksander Den Store døde, ble Anatolia sentrum av Selevkid riket. Pergamon (Bergama) vokste på bekostning av sine naboer, og tokt en del av Frygia i 241 f.Kr.. Kongedømmet ble prodigiously rike, imperiet av Anatolia og etstrålende intellektuelle sentrum.
Les mer om det Ottomanske Riket

Les om den romerske perioden

Sourche; www.goturkey.com